OFF/ON: Mówi Zaleś
RSS
Poranny program rządzony przez dwie królowe - kulturę i gastro. W każdy poniedziałek od 9:00 do 12:00 Łukasz Zaleski sprawdzi co nowego ma do zaproponowania artystyczny kraków, która knajpa rozdaje kulinarne karty i jakim rytmem płynie życie poza krakowskim podwórkiem. W audycji pojawiają się piękni, mądrzy i ciekawi goście, którzy razem z Zalesiem umilają wam poniedziałkowe podbijanie świata.
Podcasty
O herbacie przy herbacie, czyli rozmowa z Muratem Kornaevem i Rodionem Makarovem
Solastalgia - rozmowa z Szymonem Rogińskim
Śniadanie, czyli jak dobrze zacząć dzień - rozmowa z Zuzą Hronowską i Markiem Rusińskim
Szamanie w Indiach: Victoria Valverde Piedra i Adam Hałaczkiewicz
Victoria Valverde Piedra i Adam Hałaczkiewicz jakiś czas temu mówili w Off Radio Kraków o prowadzeniu wegańskiego, bezglutenowego foodtrucka. Ale od tego czasu sporo się zmieniło. Spakowali plecaki i znów wyruszyli w drogę – do ich ukochanych Indii: krainy masala dosy, którą kiedyś pokazali mieszkańcom Krakowa. O najpyszniejszych hinduskich smakach, kawie trzy w jednym i trekkingu u podnóży Himalajów opowiedzieli, powracając do audycji Łukasza Zaleskiego.
Gotowanie na weganie
Prawdziwe anioły kina - rozmowa z reżyserem Arturem "Baronem" Więckiem
Jak stworzyć własny ogród w środku miasta? Wziąć przykład z Balkonu na Miodowej!
Ten balkon pokochali mieszkańcy Krakowa. Na pierwszym piętrze kamienicy na Kazimierzu Ewa Grodzka-Szkółka stworzyła niepowtarzalną dżunglę: hoduje tam kwiaty, zioła, rośliny ozdobne i jadalne. Swoją pasją dzieli się na Instagramie, a jej profil "Balkon na Miodowej" śledzi prawie czterdzieści tysięcy osób! W Off Radio Kraków spotkała się z Łukaszem Zaleskim, żeby opowiedzieć o tym, jak mieć swój kawałek ogrodu w centrum miasta.
Zaglądamy do lokalnych palarni kawy
Okładka - FB Pale Coffee Roasters
1989
W syryjskiej kuchni
Na Wyspie Jadłonomia?
Co je miasto?
UWAGA! DEBIUT
Czy teatr jest kobietą?
Podróże do zjedzenia
Podróżować można w wieloraki sposób. Można na przykład zachwycać się architekturą; poznawać lokalsów i prowadzić z nimi dyskusje; fotografować, to co najciekawsze; można próbować najlepszych smaków danego regionu. Albo wszystkie te elementy połączyć – jak Bartek Kieżun – z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania podróżnik, kucharz i fotograf, który wyprawy w basen Morza Śródziemnego zamyka w pełnych opowieści, smaków i kolorów książkach. Najnowszy kulinarny przewodnik „Ateny do zjedzenia” właśnie się ukazał, a Bartek Kieżun opowiada Łukaszowi Zaleskiemu, co takiego mają kraje śródziemnomorskie, czego nie znajdziecie nigdzie indziej na świecie.
Zamknięci w KWADRACIE
Łukasz Szczepanowski i Stanisław Linowski na pomysł spektaklu KWADRAT wpadli w 2019 roku. Postanowili zrobić coś razem, poza instytucją: spektakl muzyczny, offowy, niezależny. Do projektu zaprosili aktorkę i reżyserkę Ewę Kaim, później ekipę świetnych muzyków. Chcieli opowiedzieć o dwójce przyjaciół uwięzionych na kilku metrach kwadratowych. A potem wybuchła pandemia i czuli jak ich KWADRAT staje się proroczy: opowiada o czasach, które dopiero nadejdą. Przepowiednia stawała się rzeczywistością na ich oczach. Dziś przedstawienie, choć zagrane dopiero kilka razy, jest na nowym etapie swojej drogi. A niedługo znów będzie można je zobaczyć. O tej niezwykłej przygodzie, przyjaźni, teatrze on-line i OFF-line, w końcu o muzyce opowiedzieli Łukaszowi Zaleskiemu w OFF Radiu kraków reżyserka KWADRATU Ewa Kaim i jeden z aktorów - Łukasz Szczepanowski.
Szamanie znowu w drodze
BAŚNIOWE PYTANIA O TOŻSAMOŚĆ
„Baśń o wężowym sercu” Radka Radka – wielki sukces wśród czytelników, trudna do zliczenia liczba nominacji i nagród z NIKE na czele. Dziś, prawie trzy lata od premiery książki powstaje jej teatralna adaptacja w Narodowym Starym Teatrze: o Jakóbie Szeli, o naszej polskiej tożsamości i o historiach, których wolimy nie opowiadać - ale opowiadamy. A robi to Beniamin Bukowski – reżyser przedstawienia – opowiada póki co Łukaszowi Zaleskiemu, a już niedługo na narodowej scenie.
Jeśli coffee, to tylko speciality
Czasami łapiemy ją na szybko w drodze do pracy, czasem towarzyszy nam w ceremoniale chwilowego odłączenia się od pośpiechu świata: KAWA. Wypijamy jej hektolitry rocznie, ale czy wszystko o niej wiemy? Jak wybrać odpowiednią dla siebie? Która orzeźwi nas latem, a która przykryje ciepłą kołderką jesienią? I w końcu, czym jest coffee speciality i czym różni się od kawy, jaką dostaniemy w supermarkecie. Na te wszystkie pytania odpowiadają FoodieZalesiowi: Adam Hul z Salvator Espresso Bar i Rodion Makarov z Bits’n’Beans – czyli bariści i właściciele topowych kawiarni Krakowa.