Szampan (z franc. champagne) to kwintesencja luksusu, finezyjnego smaku, ikona francuskiego winiarstwa. Wino z naturalnie powstającymi bąbelkami, które nosi nazwę szampan, wytwarzane jest tylko i wyłącznie w Szampanii, regionie który zazdrośnie strzeże prawa do nazwy i marki tego produktu. Szampan ma swoje legendy, tak jak tę o tym, jak to w Hautvillers w Szampanii mnich benedyktyński Don Pierre Perignon obudził swoich współbraci okrzykiem „Chodźcie szybko, ja piję gwiazdy". Pił oczywiście szampana. Przez swój luksusowy wizerunek szampan od lat jest towarzyszem ważnych uroczystości, takich między innymi jak Sylwester i Nowy Rok. Na dzień przed końcem roku Przystanek Kulinarny zaprasza na szampańską rozmowę, o niesamowitej historii tego wina, jego urodzie i o marzeniach. Moim rozmówcą jest Mariusz Kapczyński, dziennikarz, krytyk winiarski oraz szef portalu vinisfera.plZ tego podcastu dowiecie się
- jaka jest historia szampana i dlaczego opowieść o mnichu Dom Perignonie jest w zasadzie przepiękną legendą
- będą też inne piękne opowieści, na przykład o tym jak otworzyć szampana szablą (metoda sabrage) albo kieliszkiem
- jak to się dzieje, że bąbelki w szampanie powstają w sposób naturalny
- ambasadorowie szampana na świecie - James Bond, Winston Churchill czy Marylin Monroe
- inne wina musujące, bo każdy kraj je posiada, także Polska
- co to jest bąbelkoza i jak ją leczyć :) czyli wszystko o kacu
- oraz czy redaktor Mariusz Kapczyński poleca kąpiel w szampanie
Dobrej zabawy życzymy podczas słuchania podcastu
Do Siego Roku
http://podcasty.radiokrakow.pl/przystanek-kulinarnymalopolska/?play=3311157