Radio Kraków

Vademecum rodzica


RSS Spotify Google Podcast

Vade mecum z łaciny oznacza „pójdź ze mną”. Rodzice stanowią fundament rozwoju dziecka i są jego drogowskazem. Jednak w procesie wychowania pojawiają się kręte ścieżki i zawiłe drogi, dlatego z pomocą w cyklu "Vademecum rodzica" przychodzą specjaliści z dziedziny medycyny, psychologii, socjologii. Jak wspierać rozwój dziecka? Co powinien potrafić trzylatek? Jaka jest rola zabawy w kształtowaniu umiejętności językowych dziecka? Zaprasza Wioletta Gawlik.

Podcasty

Jak przygotować zbilansowaną dietę dziecka?

Jak zdrowo i smacznie karmić dzieci? W jaki sposób połączyć domowe odżywianie z przedszkolnym menu? Na te pytania odpowiada Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytut Zdrowia Publicznego UJ, pyta Wioletta Gawlik.

Nowalijki w diecie dziecka

Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ tłumaczy, dlaczego o tej porze roku nie należy podawać nowalijek dzieciom. Gościa podejmuje Wioletta Gawlik.

I Międzynarodowy Konkurs Muzyczny "Małopolska 2021"

I Międzynarodowy Konkurs Muzyczny "Małopolska 2021". Organizatorami były organizacje: Konserwatorium II stopnia w Tuchowie i Stowarzyszenie Promujących Młodych Artystów. Z prezes tego Stowarzyszenia prof. Bogumiłą Gizbert - Studnicką rozmawia Wioletta Gawlik.

Co z tymi słodyczami?

Czy zakaz jedzenia słodyczy może zwalczyć nadwagę u dzieci? Odpowiada Urszula Zwierczyk z Instytutu Zdrowia Publicznego, pyta Wioletta Gawlik

Nadwaga u dzieci

Szacuje się, że 95% przypadków nadwagi u dzieci wynika z czynników środowiskowych, czyli nieprawidłowej diety oraz złego stylu życia. Czy predyspozycje do otyłości można odziedziczyć po rodzicach? Na to pytanie odpowiada Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ, pyta Wioletta Gawlik.

Produkty dostępne dla dzieci

Jak przechowywać produkty typu herbata, przyprawy, by były łatwo dostępne także dla dzieci? Odpowiada Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ, pyta Wioletta Gawlik

Jak przechowywać mąkę i inne produkty sypkie?

Jak przechowywać produkty sypkie, by jak najdłużej cieszyły się trwałością? Dziś na tapet bierzemy mąkę. Rozmawiają Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ i Wioletta Gawlik.

Warsztaty pająkarskie w Muzeum Etnograficznym

13 stycznia rozpoczynają się warsztaty pająkarskie online organizowane przez Muzeum Etnograficzne. Odbędą się one w trzech terminach, ponieważ tworzenie pająka to długotrwały proces. O pająkach z prowadzącą warsztaty, Katarzyną Dorotą, animatorką kultury, edukatorką z Muzeum Etnograficznego w Krakowie rozmawia Wioletta Gawlik.

Jak kształtować nawyki żywieniowe dziecka?

Nowy Rok to nowe możliwości, a może i szansa na zmianę nawyków żywieniowych. Jakiś czas temu przebadano grupę rodziców i okazało się, że ich nawyki żywieniowe wpływają na nawyki żywieniowe dzieci. O szczegółach opowiada Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ, a Wioletta Gawlik pyta: Jak kształtować nawyki żywieniowe dziecka?

W Muzeum Etnograficznym można poczuć ducha świąt

Na platformie Muzeum Podręczne Muzeum Etnograficznego znajdują się m.in. trzy instrukcje umożliwiające wykonanie gwiazdy, anioła i ptaszka. Ozdoby te czerpią z dawnych wzorów, ale są też związane ze współczesnymi życzeniami. O szczegółach opowiada Urszula Sobczyk, koordynatorka działań edukacyjnych w Muzeum Etnograficznym w Krakowie. Z gościem rozmawia Wioletta Gawlik.

Dzieci podczas kolacji wigilijnej

Planując spożywcze zakupy świąteczne, należy uwzględnić preferencje smakowe domowników. Jak przygotować kolację wigilijną, by wszystkim - zwłaszcza dzieciom smakowała? Odpowiedzi udziela Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ, pyta Wioletta Gawlik.

Sól - ukryty wróg, czy niezbędny składnik potraw?

Istnieją takie produkty, na skład których należy zwrócić szczególną uwagę, bowiem nawet te słodkie - potrafią skrywać w sobie sól. Czy sól można wykluczyć z diety? Ile soli można podać dziecku? I gdzie należy jej szukać? Na te pytania odpowiada Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ, pyta Wioletta Gawlik.

Jedzenie na mokro, czyli sosy

Wolimy jeść "na mokro niż na sucho", stąd popularność sosów w polskiej kuchni. O sosach rozmawiają Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ i Wioletta Gawlik.

Jak przedłużyć trwałość żywności?

Konserwacja żywności przedłuża trwałość produktów. O kiszeniu, wędzeniu i maceracji rozmawiają Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ i Wioletta Gawlik.

Suszenie i pasteryzacja pomagają w kuchni

Istnieją takie sposoby konserwacji żywności, które na długo potrafią zachować trwałość i dobry smak produktów. Na tapet Wioletta Gawlik bierze suszenie i pasteryzację. O szczegółach Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ.

Gotowanie dla rodziny

Planowanie, wykorzystywanie posiadanych produktów i szukanie wspólnych mianowników - to zasady, które warto znać, kiedy przygotowuje się posiłki dla całej rodziny. O gotowaniu rodzinnym rozmawiają Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ i Wioletta Gawlik.

Jak budować odporność dziecka?

Jak budować odporność u dzieci? Czy domowe antybiotyki są skuteczne? Kiedy i jak wprowadzić cebulę i czosnek do diety dziecka? Odpowiada Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego, pyta Wioletta Gawlik.

Mrożenie to dobry sposób konserwacji

Choć jesienią raczymy się ciepłymi, rozgrzewającymi potrawami, to na mrożenie potraw zawsze jest dobra pora. To jeden ze sposób konserwacji produktów, który stosuje się przez cały rok, niezależnie od temperatury za oknem. O szczegółach Wioletta Gawlik rozmawia z Urszulą Zwierczyk, dietetyczką z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ.

Dlaczego dzieci nie chcą czytać książek?

Jak pokonać niechęć do czytania książek? Jak rozbudzać miłość do literatury? W jakim wieku dziecka rozpocząć przygodę z książkami? Odpowiada dr Wanda Matras - Mastalerz, literaturoznawczyni z Uniwersytetu Pedagogicznego, pyta Wioletta Gawlik.

Neurologopeda w szkole rodzenia

W czym neurologopeda może pomóc przyszłym rodzicom? Może nauczyć rozpoznawać pierwsze symptomy zaburzeń rozwojowych dziecka. O potrzebie obecności neurologopedy w szkołach rodzenia z prof. Martą Korendo, neurologopedą z Katedry Logopedii i Zaburzeń Rozwoju Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie rozmawia Wioletta Gawlik.