Radio Kraków

Vademecum rodzica


RSS Spotify Google Podcast

Vade mecum z łaciny oznacza „pójdź ze mną”. Rodzice stanowią fundament rozwoju dziecka i są jego drogowskazem. Jednak w procesie wychowania pojawiają się kręte ścieżki i zawiłe drogi, dlatego z pomocą w cyklu "Vademecum rodzica" przychodzą specjaliści z dziedziny medycyny, psychologii, socjologii. Jak wspierać rozwój dziecka? Co powinien potrafić trzylatek? Jaka jest rola zabawy w kształtowaniu umiejętności językowych dziecka? Zaprasza Wioletta Gawlik.

Podcasty

Suszenie i pasteryzacja pomagają w kuchni

Istnieją takie sposoby konserwacji żywności, które na długo potrafią zachować trwałość i dobry smak produktów. Na tapet Wioletta Gawlik bierze suszenie i pasteryzację. O szczegółach Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ.

Gotowanie dla rodziny

Planowanie, wykorzystywanie posiadanych produktów i szukanie wspólnych mianowników - to zasady, które warto znać, kiedy przygotowuje się posiłki dla całej rodziny. O gotowaniu rodzinnym rozmawiają Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ i Wioletta Gawlik.

Jak budować odporność dziecka?

Jak budować odporność u dzieci? Czy domowe antybiotyki są skuteczne? Kiedy i jak wprowadzić cebulę i czosnek do diety dziecka? Odpowiada Urszula Zwierczyk, dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego, pyta Wioletta Gawlik.

Mrożenie to dobry sposób konserwacji

Choć jesienią raczymy się ciepłymi, rozgrzewającymi potrawami, to na mrożenie potraw zawsze jest dobra pora. To jeden ze sposób konserwacji produktów, który stosuje się przez cały rok, niezależnie od temperatury za oknem. O szczegółach Wioletta Gawlik rozmawia z Urszulą Zwierczyk, dietetyczką z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ.

Dlaczego dzieci nie chcą czytać książek?

Jak pokonać niechęć do czytania książek? Jak rozbudzać miłość do literatury? W jakim wieku dziecka rozpocząć przygodę z książkami? Odpowiada dr Wanda Matras - Mastalerz, literaturoznawczyni z Uniwersytetu Pedagogicznego, pyta Wioletta Gawlik.

Neurologopeda w szkole rodzenia

W czym neurologopeda może pomóc przyszłym rodzicom? Może nauczyć rozpoznawać pierwsze symptomy zaburzeń rozwojowych dziecka. O potrzebie obecności neurologopedy w szkołach rodzenia z prof. Martą Korendo, neurologopedą z Katedry Logopedii i Zaburzeń Rozwoju Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie rozmawia Wioletta Gawlik.

Jak przechowywać żywność?

Przechowywanie żywności kieruje się 3 głównymi zasadami: właściwy wybór miejsca przechowywania, dobranie odpowiedniej temperatury oraz przechowywanie jedzenia we właściwych granicach czasowych. W jakich miejscach i w jaki sposób przechowywać produkty, by długo zachowały świeżość? Rozmawiają Wioletta Gawlik i Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ

Czym zastąpić cukier?

Co kryje się pod nazwą zamiennik cukru? Czy zamienniki są zdrowsze od oryginału? Komu szczególne należy je polecić? O zamiennikach cukru rozmawiają Urszula Zwierczyk dietetyczka z Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego i Wioletta Gawlik.

Jak uczyć dziecko higieny jamy ustnej? Weź udział w programie "Dziel się Uśmiechem"

We wrześniu rozpoczął się ogólnopolski program „Dziel się Uśmiechem”, który prowadzony jest od 2013 roku przez Polski Czerwony Krzyż oraz Mars Polska. W tym roku zyskał nową, odświeżoną i dostosowaną do panującej sytuacji formułę. Nowoczesne materiały dla uczniów zostały przygotowane przez organizatorów we współpracy z ekspertami Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego. Jak wziąć udział w programie Dziel się Uśmiechem? O Odpowiada Monika Piekarska z Mars Polska, pyta Wioletta Gawlik.

Jajka w diecie dziecka

O jajkach, o rodzajach jajek i ich właściwościach odżywczych rozmawiają Urszula Zwierczyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ CM i Wioletta Gawlik.

Czy cukier jest zdrowy?

Ile cukru w cukrze, a właściwie - czy cukier jest zdrowy? Odpowiada Urszula Zwierczyk dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ, pyta Wioletta Gawlik

Ryby w diecie dziecka

Ryby powinny zabierać bardzo ważny głos w codziennej, zdrowej diecie. Dwa razy w tygodniu to minimum - podkreśla Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ, z którą rozmawia Wioletta Gawlik.

Masło, czy margaryna - czyli kilka słów o zdrowych tłuszczach

Czym różni się masło od margaryny? Który tłuszcz wybrać do smażenia? Do czego stosować olej kokosowy? O tłuszczach, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie, rozmawiają Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ i Wioletta Gawlik.

Uważajmy na mięso wędzone

Indyk, kurczak hodowany zagrodowo daje mięso suche. Takiego mięsa należy szukać na półkach sklepowych. Zaleca się zjadać 400/500 gramów mięsa tygodniowo, z przewagą mięsa chudego, białego. Uważajmy na mięso wędzone - podpowiada Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ, z którą rozmawia Wioletta Gawlik.

Parówki w diecie dziecka

Obecnie skład parówek wskazuje na 80/90% mięsa, więc uległ znacznej poprawie. Jednak ze względu na fakt, że to mięso przetworzone, należy podawać je dzieciom sporadycznie - podpowiada Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ. Rozmawia Wioletta Gawlik.

Mięso to przyjaciel, czy wróg?

Vegetarianie kontra mięsożercy - jak rozstrzygnąć toczący się miedzy nimi spór o mięso? Czy podawać mięso dzieciom? Jeśli tak, to w jakiej ilości i który gatunek? Rozmawiają Wioletta Gawlik i Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ.

Podawać chłopcom soję?

Groszek zielony, szparagi, ciecierzycę, czy soczewicę? Który rodzaj strączków wybrać dla dzieci i dlaczego warto przemycać je w diecie? Jak soja działa na chłopców? Rozmawiają Wioletta Gawlik i Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy i nasiona stanowią ważny element codziennej diety. Dzięki wysokiej ilości kwasów omega 3 wpływają na koncentrację. O rodzajach orzechów i nasion oraz sposobach na przemycenie ich do diety dziecka rozmawiają Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego i Wioletta Gawlik.

Jaki makaron wybrać?

Świderki, rurki, łuski, muszelki, nitki - kształtów, rodzajów i kolorów makaronów jest sporo. Jaki wybrać? Polski, czy włoski? Ilu jajeczny? Rozmawiają Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego i Wioletta Gawlik.

Sporo jest rodzajów ryżu

Któż z nas pamięta smaku kaszki ryżowej, ryżu z jabłkiem lub ryżu na mleku, którymi zajadaliśmy się jako dzieci? Dziś także rodzice serwują dania z ryżu swoim dzieciom, ale obecnie muszą wybrać ten właściwy ryż spośród szerokiego asortymentu. Wyróżniamy ryż brązowy, ryż paraboliczny, długoziarnisty, czarny, dziki, komosę ryżową itd. Sporo jest rodzajów ryżu, dlatego Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego podpowiada, który wybrać i jak go przygotować, by był sypki i smaczny. Pyta Wioletta Gawlik.