Radio Kraków

Przystanek Kulinarny Małopolska


RSS Spotify Google Podcast

Ten podcast tworzę dla tych słuchaczy, którzy interesują się kulinariami, historią jedzenia, kulturą stołu, chcą też poznawać ludzi, którzy tworzą tę historię i kulturę. Podróżuję za smakiem zarówno w Polsce jak i zagranicą. Zwracam uwagę na jakość jedzenia, namawiam, by jedzenia nie marnować, polecam sprawdzone produkty. Często rozmawiam o jedzeniu w kontekście zdrowia. Polecam też najlepsze książki związane ze światem kulinariów rozmawiając z ich autorami.  
Mojego programu można słuchać, co tydzień w sobotę w Radiu Kraków, w godzinach od 11.00 do 12.00 na częstotliwości 101.6 FM lub on line.  
Przystanek Kulinarny ubrany w formę podcastu pojawiać się będzie w poniedziałki.
Zapraszam też na instagramowe konto Przystanek Kulinarny oraz stronę internetową, gdzie znajduje się potężne archiwum wszystkich audycji, które tworzę od ponad 4 lat.
https://www.radiokrakow.pl/audycje/przystanek-kulinarny-malopolska/

Zapraszam do słuchania
Maja Dutkiewicz

Podcasty

Jedzenie dobre na zdrowie i na chorobę

Odporność na choroby przydaje się przez cały rok, ale jesienią i zimą jakby bardziej. Na odporność składa się wiele elementów, a wśród nich ważne jest to co jemy, czyli jakiego paliwa dostarczamy naszemu organizmowi. Oczywiście od nas zależy czy to paliwo będzie dobrej jakości, czy też złej. W poszukiwaniu zdrowia w Przystanku Kulinarnym rozmawiałam z dietetyk kliniczną Urszulą Zwierczyk. Z tego podcastu dowiecie się: - jakie znaczenie przy budowaniu odporności ma jedzenie - jak skutecznie przemodelować system żywienia na jesień i zimę - jak długo trzeba czekać na efekty zmiany diety - polskie superfoods, które budują naszą odporność a w czasie choroby stawiają na nogi - co powinniśmy jeść a czego nie podczas choroby - czy słynne babcine rosoły rzeczywiście działają

Czekolada na Zanzibarze

Czekolada to taki rarytas, który kusi nas smakiem przez cały rok. W sklepach znajdujemy zatrzęsienie tabliczek czekoladowych, dużych, małych, nadziewanych, w różnych kolorach. Tylko czy my rzeczywiście wiemy jak smakuje prawdziwa czekolada, bez dodatków w postaci na przykład oleju palmowego, który dorobił się łatki najbardziej szkodliwego tłuszczu świata. W tym podcaście rozmawiam z Mileną Łakomską, Polką która mieszka na Zanzibarze i tam rozwija swoją pasję robienia czekolady, od owocu z kakaowca do gotowego produktu. Przy okazji dowiecie się, że listopad nie wszędzie jest bury i ponury. Na Zanzibarze właśnie panuje wiosna a kakaowce rodzą piękne owoce.