Radio Kraków

Przystanek Kulinarny Małopolska


RSS Spotify Google Podcast

Ten podcast tworzę dla tych słuchaczy, którzy interesują się kulinariami, historią jedzenia, kulturą stołu, chcą też poznawać ludzi, którzy tworzą tę historię i kulturę. Podróżuję za smakiem zarówno w Polsce jak i zagranicą. Zwracam uwagę na jakość jedzenia, namawiam, by jedzenia nie marnować, polecam sprawdzone produkty. Często rozmawiam o jedzeniu w kontekście zdrowia. Polecam też najlepsze książki związane ze światem kulinariów rozmawiając z ich autorami.  
Mojego programu można słuchać, co tydzień w sobotę w Radiu Kraków, w godzinach od 11.00 do 12.00 na częstotliwości 101.6 FM lub on line.  
Przystanek Kulinarny ubrany w formę podcastu pojawiać się będzie w poniedziałki.
Zapraszam też na instagramowe konto Przystanek Kulinarny oraz stronę internetową, gdzie znajduje się potężne archiwum wszystkich audycji, które tworzę od ponad 4 lat.
https://www.radiokrakow.pl/audycje/przystanek-kulinarny-malopolska/

Zapraszam do słuchania
Maja Dutkiewicz

Podcasty

Przednówek? A co to takiego

W kuchni już nie zima, ale jeszcze nie wiosna. Co zatem mamy? Przednówek. Dawno zapomniany okres, który w Przystanku Kulinarnym postanowiliśmy zregenerować po czasach zapomnienia. Przednówek w zasadzie przestał istnieć, ponieważ globalizacja umożliwia nam sięgnięcie po jakie tylko chcemy jedzenie, chociaż jeśli ktoś się chce odżywiać sezonowo i lokalnie czyli zdrowo, to właśnie teraz ma ten przednówek. Jak urozmaić sobie przednówek nie rezygnując z sezonowości opowie Paweł Ochman, znany z bloga Weganon, autor książek traktujących o kuchni roślinnej, odkrywca polskiej regionalnej kuchni i potraw z dzikich roślin. Z Pawłem rozmawiałam też o wpływie kuchni ukraińskiej na polską, a także o proteście konsumenckim, czy w obliczu różnych wydarzeń takich jak wojna,

Z tego podcastu dowiecie się

- ile kiedyś było pór roku (bo nie cztery, tylko więcej)

- czy warto podjąć wyzwanie i jeść tylko sezonowo

- jak urozmaicać posiłki, by były smaczne i cieszyły niezależnie od pory roku

- jaki wpływ mają na siebie różne kuchnie regionalne, także kuchnie naszych sąsiadów

- pojawiły się też świąteczne wątki, takie jak majonez

Zapraszam do słuchania :)

Z miłości do sera. Podcast

Pasjonaci i znawcy serów, z olbrzymim doświadczeniem i apetytem na życie. Pochodząca z Francji Carolina Pietyra i związany z Austrią Kamil Wernicki napisali książkę „Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów”. Zawarli w niej swoje serowe miłości i uniesienia, pięknie napisane i zilustrowane, będące perfekcyjną wizytówką tej serowej pary, która w Krakowie prowadzi sklep z serami – “Pod Czerwonym Kogutem”.

Z tego podcastu dowiecie się :

- czym różni się ser wywarzany rzemieślniczo, od tego który powstaje w sposób przemysłowy

- jakie historie ludzkie stoją za najsłynniejszymi serami świata i tymi które najbardziej lubią autorzy

- czym zachwyciły tegoroczne, międzynarodowe targi serów w Paryżu

- jak się komponuje deskę serów i dlaczego to co na niej się znajduje powinno być pełne kolorów

- będą też propozycje dań z serem w roli głównej

Zapraszam do słuchania. Tylko proszę nie na głodnego :)

Cukierniczka bez cukru

To opowieść o niezwykłej dziewczynie. Zuzia Jankiewicz prowadzi w Krakowie Zakręconą Kawiarenkę, cukiernię w której wypieki i słodycze tworzone są z wielką pieczołowitością i bez dodatków znajdujących się w ciastach tradycyjnych. Nie ma tam cukru, glutenu, nabiału, orzechów, zbóż i wielu składników, których nie mogą jeść ludzie z różnymi chorobami. Zuzia piecze dla celiaków, alergików, ludzi z chorobami metabolicznymi oraz na indywidualne dietetyczne zalecenia

Z tego podcastu dowiecie się:

- na czym polega misja Zakręconej Kawiarenki

- jak to się stało, że Zuzia została cukierniczką do zadań specjalnych

- jaki skład mają tworzone przez nią wypieki

- na czym polega i jak długo trwa opracowywanie receptur, by wypieki mimo innego składu miały smak tych tradycyjnych

Zapraszamy na opowieść pełną smaku :)

Świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy

9 luty w kalendarzu, a to oznacza Międzynarodowy Dzień Pizzy. Co ciekawe święto to obchodzone jest w Stanach Zjednoczonych, także w Polsce i w wielu innych krajach, ale nie we Włoszech. Włosi bowiem dzień pizzy świętują 17 stycznia, w dzień świętego Antoniego, który jest patronem pizzerii. Tak naprawdę prawdziwi miłośnicy pizzy, których w naszym kraju nie brakuje, mogliby świętować codziennie. Pizza niejedno ma imię, w każdym kraju smakuje ciut inaczej, a to ze względu na rozmaite dodatki oraz samo ciasto, ale prawdziwa, wzorcowa pizza to ta włoska.

W tym podcaście wystąpi Valerio Valle, mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej oraz jego uczniowie Jakub Malik i Paweł Leszek, którzy zdobyli pierwsze miejsce w prestiżowym włoskim konkursie Campionato Italiano Pizza in Tour 2021. Przywieźli w sumie osiem pucharów, w tym ten najważniejszy za przygotowanie pizzy klasycznej. Wymyślona przez polskich pizzaiolo pizza rzuciła włoskie jury na kolana. Na ich popisowym placku pojawiła się bowiem mocna reprezentacja polskich smaków -  półgęsek, mus ziemniaczany z czosnkiem oraz jabłka flambirowane żubrówką.

Mistrz Valerio opowiadał o tym jak ważne przy robieniu pizzy mają najwyższej klasy produkty i co jest tajemnicą perfekcyjnej pizzy

Smacznego słuchania :)

http://podcasty.radiokrakow.pl/przystanek-kulinarnymalopolska/?load=3342650?play=3342650

Gruzja naturalnie smaczna

Gruzja i jej kuchnia to niesamowite połączenie aromatycznych przypraw, dojrzałych w pełnym słońcu warzyw, świetnych wypieków, nietypowego dla naszej części świata sera oraz mięsa, bez którego gruziński stół, zwłaszcza ten świąteczny nie może istnieć.

Ten podcast jest zrobiony w formie reportażowej, dzięki temu:

- poczujecie magię kuchni gruzińskiej podczas warsztatów kulinarnych w agroturystyce w Imeretii

- będziecie uczestniczyć w przyrządzaniu gruzińskich specjałów, takich jak chaczapuri czy lobio

- dowiecie się jak smakuje matsoni czyli jogurt z mleka bawolic

- i dlaczego zielony, górski ser z Tuszetii jest niezwykły

Zapraszam do słuchania

http://podcasty.radiokrakow.pl/przystanek-kulinarnymalopolska/?play=3335685

Najlepszego roślinnego

Na zostanie weganinem trzeba dać sobie czas - mówi Maciej Otrębski z RoślinnieJemy, kampanii której celem jest wspieranie rozwoju i promocja roślinnych produktów. Zredukowanie do zera produktów pochodzenia zwierzęcego to proces, który musi trwać i ostatecznie przyniesie nam wiele dobrego, między innymi otworzy nas na szeroką gamę smaków, bardzo często nauczy gotowania, sprawi dużo satysfakcji. Podaruje nam uważność tak bardzo potrzebną w niepewnych czasach. Poza tym da poczucie władzy nad własnym życiem. Poczucie, że nie krzywdzi się żadnej czującej istoty jest warte przejścia tej drogi, od wszystkożercy do roślinożercy.

Z tego podcastu dowiecie się :

- jak działa Roślinnie Jemy i w jaki sposób pracuje nad rozwojem marek roślinnych

- czy łatwo zostać weganinem w Polsce

- jakie produkty znajdują się na wegańskim talerzu i na półkach w sklepie

- gdzie szukać wiarygodnych informacji o wegańskim jedzeniu

- jakie nowatorskie produkty roślinne pojawiły się w ubiegłym roku

- czy roślinne jedzenie jest dobrej jakości i czy proces produkcji jest przejrzysty 

- będzie sporo kulinarnych inspiracji do Maćka Otrębskiego

Zapraszamy do słuchania :)

Siorbiąc Yerbę na zdrowie

Wystarczy raz spróbować, by dać się porwać urokowi yerba mate, mówią ci, którzy ulegli siorbaniu naparu powstającego po zalaniu wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba mate jest coraz częściej wybierana jako alternatywa dla kawy czy herbaty. Odgania senność, jej działanie jest długofalowe, ma mnóstwo witamin, wspomaga proces odchudzania. Trzeba tylko nauczyć się zaparzać jej liście, a potem hulaj dusza, siorb na zdrowie. A dlaczego yerbę się siorbie? O tajemnicach yerby opowiada Paweł Piwowar, który od wielu lat zgłębia ten temat i oczywiście jest smakoszem yerby, sprowadza ją także do Polski oraz prowadzi cykl edukacyjny w swoich mediach społecznościowych

Z tego podcastu dowiecie się :

- czym jest yerba mate i skąd pochodzi

- co takiego pociągającego jest w jej smaku

- dlaczego yerbę się siorbie a nie pije

- jakie korzyści dla naszego zdrowia ma używanie yerby

- czy każdy może siorbać yerba mate

- jaki rodzaj yerby wybrać na pierwszy raz

- jak się zabrać do parzenia yerby, jaką wodą i w jakiej temperaturze zalewać jej liście

- jakie akcesoria są ważne, by picie yerby  było przyjemnością i z jak największą korzyścią dla zdrowia

Polecamy się do słuchania i siorbania :)

https://dobreziele.pl/

http://podcasty.radiokrakow.pl/przystanek-kulinarnymalopolska/?play=3318346

Smak Italii dla zielonych

Jej opowieści wywołują nieodpartą ochotę jak najszybszego odwiedzenia Włoch, natychmiastowego zjedzenia makaronu czy pizzy. Alicja Rokicka znana jako Wegan Nerd jest jedną z najbardziej znanych w Polsce weganek. Za jej wiarygodnością stoi 20 lat niejedzenia mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Swoimi przepisami dzieli się na koncie internetowym oraz w książkach, w których pokazuje jak bardzo kuchnia wegańska może być smaczna, dobra dla zdrowia i bezproblemowa. Ostatnia książka pod tytułem „Italia do zjedzenia” poświęcona jest kuchni włoskiej, w której jest zaskakująco dużo potraw wegańskich. Z Alicją rozmawiałam kilka tygodni temu, tuż po tym jak na rynku pojawiła się jej nowa książka

Z tego podcastu dowiecie się

- jak Alicja tworzyła książkę w oparciu o tylko wegańskie przepisy

- weganizm nie wzbudza we Włoszech żadnych kontrowersji

- w restauracjach nie ma problemu z zamówieniem wegańskiego (dobrego) jedzenia

- co dobrego można zjeść w Wenecji i dlaczego trzeba tam schodzić z turystycznych szlaków

- gdzie znaleźć specjalną play listę do gotowania wybraną przez Alicję

- jak wyglądają włoskie śniadania czyli colazione :)

- jak zachować się we włoskiej restauracji by kelner nie myślał, że Wam nie smakowało

Zapraszamy na dawkę optymizmu i włoskich opowieści

TU LINK

http://podcasty.radiokrakow.pl/przystanek-kulinarnymalopolska?play=3312515

Szampan czyli jak się pije gwiazdy

Szampan (z franc. champagne) to kwintesencja luksusu, finezyjnego smaku, ikona francuskiego winiarstwa. Wino z naturalnie powstającymi bąbelkami, które nosi nazwę szampan, wytwarzane jest tylko i wyłącznie w Szampanii, regionie który zazdrośnie strzeże prawa do nazwy i marki tego produktu. Szampan ma swoje legendy, tak jak tę o tym, jak to w Hautvillers w Szampanii mnich benedyktyński Don Pierre Perignon obudził swoich współbraci okrzykiem „Chodźcie szybko, ja piję gwiazdy". Pił oczywiście szampana. Przez swój luksusowy wizerunek szampan od lat jest towarzyszem ważnych uroczystości, takich między innymi jak Sylwester i Nowy Rok. Na dzień przed końcem roku Przystanek Kulinarny zaprasza na szampańską rozmowę, o niesamowitej historii tego wina, jego urodzie i o marzeniach. Moim rozmówcą jest Mariusz Kapczyński, dziennikarz, krytyk winiarski oraz szef portalu vinisfera.pl

Z tego podcastu dowiecie się

- jaka jest historia szampana i dlaczego opowieść o mnichu Dom Perignonie jest w zasadzie przepiękną legendą

- będą też inne piękne opowieści, na przykład o tym jak otworzyć szampana szablą (metoda sabrage) albo kieliszkiem

- jak to się dzieje, że bąbelki w szampanie powstają w sposób naturalny

- ambasadorowie szampana na świecie - James Bond, Winston Churchill czy Marylin Monroe

- inne wina musujące, bo każdy kraj je posiada, także Polska

- co to jest bąbelkoza i jak ją leczyć :) czyli wszystko o kacu

- oraz czy redaktor Mariusz Kapczyński poleca kąpiel w szampanie

Dobrej zabawy życzymy podczas słuchania podcastu

Do Siego Roku

http://podcasty.radiokrakow.pl/przystanek-kulinarnymalopolska/?play=3311157

Kluskowy comfort food

Czy może być coś bardziej swojskiego i rozczulającego w kuchni niż kluski? To kwintesencja tak modnego obecnie jedzenia comford food, czyli takiego przypominającego nam czasy dzieciństwa, otulającego swym ciepłem i prostotą. Bohaterką podcastu Przystanek Kulinarny jest Paulina Nawrocka Olejniczak, krakowska dziennikarka, autorka popularnego podcastu Zabawy Jedzeniem, który został nagrodzony w tym roku na Gali Twórców Internetowych. Paulina jest wielką pasjonatką kulinariów i napisała książkę poświęconą kluskom. Bo kluski są dla niej ważne z kilku powodów.

Z tego podcastu dowiecie się następujących rzeczy:

- ile mąki i ziemniaków zużyła Paulina by napisać książkę o kluskach

- co to znaczy dobra kluska

- jakie korzenie rodowe ma kluska i co o tym mówią źródła historyczne

- które kluski są najlepsze i dlaczego śląskie :)

- z czym polska kluska kocha występować na talerzu

- czy kluski są godne świątecznego menu

Zapraszam na spotkanie z Pauliną Nawrocką Olejniczak

https://www.radiokrakow.pl/kluskowy-comfort-food

Hiszpania do zjedzenia

Półwysep Iberyjski to jedno z ulubionych miejsc naszych wakacyjnych podróży. Słońce, zabytki, sztuka i wspaniała kuchnia. To wszystko mocno nas przyciąga, a jeśli jeszcze przewodnikiem może być Bartek Kieżun, to taka podróż może być niezwykłą przygodą. Bartek, znany jako Krakowski Makaroniarz, to dziennikarz i autor nagrodzony World Gourmand Cookbook Awards i Nagrodą Magellana. Napisał już kilka książek, w których niesztampowo pokazuje kuchnię danego kraju oraz jego historię i zabytki. To „Italia do zjedzenia", „Portugalia do zjedzenia" i „Stambuł do zjedzenia". Najnowsza, "Hiszpania do zjedzenia" powalczy o nagrodę World Cookbook Fair - Gourmand International - Gourmand Awards dla najlepszej książki kulinarnej w kategorii Mediterranean.

W tym podcaście Bartek Kieżun opowie o wielu kulinarnych poematach, a także o tym:

- czy Hiszpania jest dobra na każdą porę roku

- który sezon jest tam najsmaczniejszy

- jak Hiszpanie manifestują dumę ze swojej kuchni 

- jak traktują alkohol i czy wino nadal jest dla nich numerem jeden

- na ile sposobów można przygotować ziemniaki po hiszpańsku

- czy Hiszpanie lubią świętować i jakie mają tradycje ze świętami związane 

Zapraszam na Spotkanie z Bartkiem Kieżunem

POSŁUCHAJ PODCASTU

http://podcasty.radiokrakow.pl/przystanek-kulinarnymalopolska?play=3295680

Foodsharing z Jarzynovą

Fani telewizyjnych programów kulinarnych pamiętają ją z MasterChefa. Dziś Jarzynova, czyli Dominika Wójciak jest marką samą w sobie. Z werwą działa na Instagramie hojnie dzieląc się przepisami i inspiracjami na dania swojego pomysłu. Jej kuchnię definują warzywa od A do Z, a poza tym sezonowość i ogromna wyobraźnia smakowa. Jarzynova napisała kilka książek, w których z niesłychaną precyzją dzieli się przepisami. Jest też edukatorką kulinarną. Z Dominiką spotkałam się tuż przed premierą jej nowej książki pt. "Jednogarnkowa Jarzynova".

Z tego podcastu dowiecie się:
- jak skonstruowana jest jej nowa książka i co w niej znajdziecie
- jak powinien smakować sezonowy stół w grudniu, jakie warzywa na nim królują
- jak podkręcić smak warzyw korzeniowych (np. selera)
- na ile sposobów przygotować można bakłażana i jak smakuje zmiksowany z czekoladą
- jak zrobić smakowe zakwasy buraczane (z malinami, porzeczkami itp.)
- będą świąteczne inspiracje i prezentownik kulinarny

Zapraszam na spotkanie z Jarzynovą!

POSŁUCHAJ PODCASTU
http://podcasty.radiokrakow.pl/przystanek-kulinarnymalopolska?play=3291732

Szwecja i jej tradycje kulinarne

Szwecja to kraj, do którego jest nam bardzo blisko i poprzez położenie geograficzne i poprzez historię. Królewska dynastia Wazów ze Szwecji przecież się wywodzi. Założył ją Gustaw Waza, potem w 1587 roku na tron Polski został wybrany jego wnuk, Zygmunt. Następnie rządzili jego synowie, Władysław IV i Jan II Kazimierz. W sumie 81 lat rządów. Pomijając późniejszy, nieprzyjemny wątek potopu szwedzkiego, pokuszę się o taką myśl, że nasze polskie ciągoty do kraju na północy powstały nie bez przyczyny. Współcześnie Szwecję cenimy, lubimy, wielu rodaków to właśnie tam wyemigrowało. Zapraszam do wysłuchania rozmowy z Magdaleną Tomaszewską Bolałek, orientalistką i badaczką kultury żywieniowej, autorką wielu nagradzanych książek poruszających tematy związane z kulinariami, wykładowczynią na Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Jej ostatnia książka "Tradycje kulinarne Szwecji" dostała nominację do jednego z najważniejszych na świecie konkursów książek - Gourmand World Cookbook w kategorii Nordic. Ostatnio (30 listopada) autorka została doceniona w prestiżowym konkursie na najlepsze książki kulinarne świata na przestrzeni ostatnich 25 lat - Gourmand The best of the best 25. Doceniono jej książkę o polskiej kuchni pod tytułem „Polish culinary paths”. W tym podcaście rozmawiamy jednak o Szwecji i jej tradycjach kulinarnych. O tym na czym polega magia szwedzkiej kuchni, co jest jej kwintesencją i jakie są tradycje związane z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Zapraszam

Jedzenie dobre na zdrowie i na chorobę

Odporność na choroby przydaje się przez cały rok, ale jesienią i zimą jakby bardziej. Na odporność składa się wiele elementów, a wśród nich ważne jest to co jemy, czyli jakiego paliwa dostarczamy naszemu organizmowi. Oczywiście od nas zależy czy to paliwo będzie dobrej jakości, czy też złej. W poszukiwaniu zdrowia w Przystanku Kulinarnym rozmawiałam z dietetyk kliniczną Urszulą Zwierczyk. Z tego podcastu dowiecie się: - jakie znaczenie przy budowaniu odporności ma jedzenie - jak skutecznie przemodelować system żywienia na jesień i zimę - jak długo trzeba czekać na efekty zmiany diety - polskie superfoods, które budują naszą odporność a w czasie choroby stawiają na nogi - co powinniśmy jeść a czego nie podczas choroby - czy słynne babcine rosoły rzeczywiście działają

Czekolada na Zanzibarze

Czekolada to taki rarytas, który kusi nas smakiem przez cały rok. W sklepach znajdujemy zatrzęsienie tabliczek czekoladowych, dużych, małych, nadziewanych, w różnych kolorach. Tylko czy my rzeczywiście wiemy jak smakuje prawdziwa czekolada, bez dodatków w postaci na przykład oleju palmowego, który dorobił się łatki najbardziej szkodliwego tłuszczu świata. W tym podcaście rozmawiam z Mileną Łakomską, Polką która mieszka na Zanzibarze i tam rozwija swoją pasję robienia czekolady, od owocu z kakaowca do gotowego produktu. Przy okazji dowiecie się, że listopad nie wszędzie jest bury i ponury. Na Zanzibarze właśnie panuje wiosna a kakaowce rodzą piękne owoce.

Zapraszam na spotkanie z Mileną Łakomską

POSŁUCHAJ PODCASTU

http://podcasty.radiokrakow.pl/przystanek-kulinarnymalopolska?play=3265223